11 Şubat 2012 Cumartesi

Ziyaretçi defterimizde bazı mesajlar neden yayınlanmaz

Gürpınar Belediyesinin Ziyaretçi Defteri Serüveni


2004 yılında Belediye yönetimini devraldıktan sonra şeffaflık, hesap verilebilirlik ve ilçemizin tanıtımına verdiğimiz öndemden ötürü 2005 yılında Van'ın ilk belediye web sayfasını Gürpınar Belediyesi olarak bizler hayata geçirdik. 

Web sayfamız klişe olarak sadece belediye başkanlarının boy boy resmini yayınlayan, yahut sadece belediye hizmetlerini anlatıp, halkın fikir ve önerilierini dikkate almayan  bir site olmadı. Bunun yerine daha ilk günden bir çok belediye web sayfasında olmayan, ziyaretçi defteri uygulamamızı hayata geçirdik. Bu defter, halkımızın çekinmeden görüş ve önerilerini yazabildiği özgür bir mecra olarak,bir çok konuda bizlere yol gösterdi. Aynı şekilde belediye hizmetlerininin ve kurumumuzun daha iyi anlaşılmasını sağladı. 

Bugün itibariyle 7 yılı aşan bu süre zarfında, sorulan bir çok soru  sayesinde bir çok konu açıklığa kavuştu.

Ziyaretçi defterimize yollanan mesajlardan çok az bir kısmı dışında, eleştiri mesajları, hatta eleştiri sınırlarını aşan maksatlı mesajlar dahi yayınlandı. Bunların dökümü web sayfamızda görülebilir. Mesajlar tek tek incelendiğinde anlaşılabilir. Eleştiri mesajlarını memnuniyetle yayınladık, çünkü ciddi ve yansız bir eleştirinin hem yol gösterici olduğunu hem de eleştiri mesajlarını yayınlama cesaretinin, özgürlükçü ve medeni bir davranış olduğuna inanıyoruz. Gelelim yayınlanmayan mesajlara ve yayınlanmama nedenlerine:

Bir mesaj neden yayınlanmaz:

Yayınlanmayan mesajların temel olarak aşağıdaki bazı özellikleri göze çarpıyor:

  1. Belediye sitesi üzerinden, 3. şahıslara, yani birbirine hakaret ve itham içeren mesajlar. (Bunların yayınlanması 3. şahısların haklarını ihlaldir. Bu nedenle yayınlanmamaktadır.)
  2. Daha önce defalarca cevaplandığı halde, inatla aynı soruların sorulduğu mesajlar. (Aynı soruların sıklıkla sorulması, sorunla ilgili hiçbir şey yapılmadığı izlenmini verdiği gibi, aynı sorulardan dolayı mesajların vatandaşlarımızca okunmasını zorlaştırmaktadır)
  3. Eleştiri yaparken, siyasi kin ve öfke güden mesajlar. (Sitemiz bir kamu kurumu sitesidir, propaganda aracı değildir)

Eleştiri ile hakareti ayırabilmek

Şimdi en çok dillendirilen 3. hususu inceleyelim. Düşünün, örneğin mahallenizdeki bir sokakta bir su patlağı meydana gelsin. Bu hususu vatandaş olarak iki türlü ifade edersiniz; Ya su patlağını, sorunun giderilmesine yardımcı olmak amacıyla zaman ve mekan belirterek mesaj veya telefonla bildirirsiniz. Ya da aşağıda jenerik bir şekilde (aynen almak yerine benzeterek yazıyoruz) artık 7 yıldır bazı hemşerilerimiz sayesinde ezbere bildiğimiz şekilde şöyle ifade edersiniz.

"X mahallesi zaten hep sahipsizdir, X mahallesi sizin ne olduğunuzu bilmektedir başkanım, X mahallesinde  millet hipnotize olmuş, size kanıyorlar. Bazıları sizin amigonuz olmuş, onlar zaten haysiyetsizdirler. Su patlamış kimse gelmiyor... Seçimde ifadenizi alacağız, o koltuk size yakışmıyor"

Şimdi, su patlağını (üstelik mevzubahis mahalledek bir hemşerimizin aylık 10 TL olan su parasına kızarak kasten patlattığı bir borunun, 1 hafta içinde halledilmiş sorununu) ikinci yöntemle dile getirdiğinizde bunun adı eleştiri mi olmaktadır? Hakaret mi? Yoksa kasti mesaj mı Ayrıca hadi başkana hakaret ediyorsunuz (aslında etmiyorsunuz) ona oy verenleri 'haysiyetsiz' olarak nitelendirmek nasıl bir ahlak anlayışıdır. Sizce yayınlanabilir mi?

Takdir ile övgüyü ayırabilmek

Klişe mesajlardan biri de:
"Hep övgüleri yayınlıyorsunuz, hiç aleyhinizdeki mesajları yayınlamıyorsunuz".
 Bu tür mesajlar da maalesef artık ezberlediğimiz mesajlardan ve bilinçli olarak bu mesajları yayınlıyor ancak cevaplamıyoruz. Çünkü 7 yıllık mesaj arşivi  zahmet edip okunursa bırakın bir başkanın herhangi bir kişinin bile kaldıramayacağı ithamlar içeren mesajları dahi yayınladığımız dönemler vardır. Ancak yayın politikamız değişmiştir, çünkü bu tür mesajları yollayan kişiler bu mesajların yayınlanmasının ardındaki iyiniyeti anlamak yerine durmadan hakaret ve şüphe uyandıracak ifadelerle birşeyler kazandıklarını düşünmektedirler. Bu mesajlar bu üslup sona erene değin yayınlamayacaktır. Mesajları yayınlarken, sistemimizde isim değil sadece mesaj görüntülenmekte, mesajın sahibini ise ancak yayından sonra görmekteyiz. Bu nedenle kişilere değil mesajlara engel koyabiliriz ancak. Ancak bazı mesajların üslupları nedeniyle, ismi tahmin etmekte zorlanmıyoruz.

Bu arada bir takdir mesajı şu formda olmaktadır genellikle:

Başkanım, X projesi çok başarılı, çok faydalı olacağını umuyoruz.

Övgü mesajı ise şu formda olmaktadır:

Başkan, senin gibisi yok, süpersin, böylesi yok, gerisi yalan.... 


Sitemizde aşırıya kaçan övgü mesajlarını da temkinle incelediğimizi bildirelim.
Kısacası eleştiri olsun, takdir olsun topluma ve kurumuza yol gösterecek bir mesaj, şahısları değil kurumları, olayları değil çalışmaları değerlendirir.



Editörler her gönderilen mesajı yayınlamak zorunda değildirler

Bazı sevgili hemşerilerimiz herhalde belediye sayfalarına yollanan mesajların yayınlanmak zorunda olduğunu zannederek yazıyorlar. Böyle bir durum sözkonusu değildir. Mesajlar öngörülen kriterlerden geçtikten sonra, ister eleştiri, ister takdir mesajı olsu yayınlanırlar.
Sitemiz, bizatihi biz dahil kimsenin propaganda aracı değildir. Sitemizde yapılan çalışmalar ve hizmet sunan idarecilerin beyanatları yer alır. Bu hususta insafla, aksine inanları genel olarak diğer belediye sitelerini incelemeye davet ediyoruz. Bir belediye başkanının cesaret edemeyeceği kadar özgür bir alan sunuyoruz. Ancak özgürlük anlayışları ağzıma geleni söyleyeyim de yayınlansın şeklinde için elbette sansürcü sayılabiliriz.

Mesajları kim cevaplıyor:
Sitemize gönderilen mesajların yayınlanıp yayınlanmaması hususu ile cevaplarını yazma görevi kime ait? Bu hususta, sitenin bir kurumun sitesi olmak yerine bir kişinin sitesi gibi algılanmasına ve bireysel olarak hedef alınmasına mani olmak amacıyla editörün/editörlerin kim olduğunu açıklamıyoruz. Ancak bu hususta yanlış anlaşılmalara neden olmamak adına mesajların "bir kişi değil bir kaç kişi" tarafından değerlendirildiğini, bu kurulda belediye çalışanlarının yer aldığını ayrıca bu kurulun görev ve konuya göre bireysel cevaplandırmalar yapabildiğini belirtelim. Bu mesajların hiç biri tarafsızlık ilkesi gereği "belediye başkanınca" cevaplanmamakta ayrıca başkanımızca müdahil olunmamaktadır. Bu tür demokratik bir anlayış uzak gibi gelse de böyledir. Bu nedenle mesajların bu şekilde incelenmesini vatandaşlarımızdan istirham edeceğiz.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder